
Jak se co dělávalo aneb O dovednostech našich dědů a babiček
SKOPOVÁ KAMILA
- Rok vydání
- 2020
- Nakladatelství
- Albert
- ISBN
- 978-80-270-7937-7
- EAN
- 9788027079377
Moderní doba nás zbavila manuální dřiny, ale zároveň jsme přišli o nespočet dovedností našich předků. Leckdo ještě doma opatruje ohmataný hmoždíř, v němž babička tloukla koření, dřevěný hříbek na látání punčoch, dědův starodávný hoblík a babku, na které naklepával kosu. Jak se s podobnými každodenními předměty zacházelo? Drobná, ale obsahově hutná kniha dále vysvětluje, co to byly tacle, herdule, mašnógl či hemzáky, a jak se v dřívějších dobách připravovala couračka, žahour či podplamenice. Nebo jak se pekl domácí chléb, jak se v hospodářství zpracovávalo mléko, len, ovčí vlna, husí peří, dřevo, rozličné proutí, a nebo jak se krmily husy. Vesměs jde o činnosti takřka zapomenuté, ale nikoli překonané. Naopak, k mnohým se snažíme s úctou vracet, nebo u nich alespoň hledat inspiraci. Kniha je napsána velice čtivou formou a autorka ji doplnila mnoha ilustracemi.
Související
-
Muzeum romské kultury
Amendar Pohled do světa romských osobností
Běžně
290 Kč261 KčSkladem
-
Smart Press
Tradinář - Rodinný a tvořivý rok plný oslav a rituálů
Běžně
499 Kč449 KčSkladem
-
Moravské zemské muzeum
Ježíšek nebo Santa Klaus. A co dostanou u sousedů ?
Běžně
57 Kč51 KčSkladem