
Cukrovarnický průmysl jako opomíjený aktér mezinárodního obchodu v meziválečném období
DRÁBEK JAKUB, TÓTH ANDREJ, SKŘIVAN ALEŠ (EDS.)
- Rok vydání
- 2018
- Nakladatelství
- Halama
- ISBN
- 978-80-87082-37-9
- EAN
- 9788087082379
Pravděpodobně málokdo by předpokládal, že se v první Československé republice v polovině dvacátých let vyprodukovalo až 18,5 % (!) celosvětové produkce surového řepného cukru. Kolektivní monografie skupiny autorů z Katedry hospodářských dějin Národohospodářské fakulty Vysoké školy ekonomické v Praze si klade za cíl připomenout významnou tradici výroby „bílého zlata“ v Československu, resp. v regionu střední Evropy, kde se cukrovarnictví v průběhu druhé poloviny 19. století etablovalo v jedno z nejvýznamnějších odvětví potravinářského průmyslu. Po rozpadu Rakousko-Uherska cukrovarnictví zajišťovalo pro nově zformovaný československý stát vysoké příjmy pro státní pokladnu, díky čemuž dopomohlo k rychlejší ekonomické stabilizaci nově budované národní ekonomiky mladé republiky.
Související
-
Scriptorium
Osudy Čechů v Rusku, 19.-20. století Cesta z Kyjeva do Vladivostoku
Běžně
330 Kč297 KčSkladem
-
Matice moravská
Promýšlet Evropu dvacátého století II. Proměny hranic
Běžně
240 Kč216 KčNení skladem